Internet kao medij sadašnjosti i budućnosti

Internet je sustav međusobno povezanih računalnih mreža kojima se služi preko milijardu korisnika širom svijeta. Internet nosi široku paletu informatičkih resursa i usluga od privatnih, javnih, poslovnih i vladinih mreža. Većina do sada tradicijskih medija kao što su telefoni, televizija i radio, dostupni su danas i putem interneta samo u malo promjenjenom obliku. Novine, knjige i mnogi drugi zapisi su također dostupni na internetu, svi mediji kojima smo se do sada služili, prebačeni su na internet kao medij mogli bi reći sadašnjosti a ne budućnosti. U današnje vrijeme oko četrdeset posto svjetske populacije ima pristup internetu. Dok, još uvijek brojni narodi, naročito oni iz siromašnih regija, nemaju čak ni televiziju a pogotovo internet. Današnje moderno doba, povlači za sobom i korištenje interneta kao medija bez kojega nebi moglo funkcionirati gotovo ništa, ili bi moglo ali sa smanjenim učinkom. Gotovo sva trgovina, odvija se danas putem interneta. Postalo je nebitno na kojem se dijelu svijeta nalazite, vi možete kupovati iz svakog kutka zemaljske kugle.

Na internetu ne postoje rasne, nacionalne ili neke druge prepreke. Koliko god internet ima vrlina, kao i svaki drugi medij on ima i mana, međutim, njegove se mane vrlo lako zaborave kada vidimo njegove vrline. Prikupljanje informacija, zabava, trgovina…sve je to danas olakšano i dostupno svima. Od kad se internet pojavio pa do danas, internet je posato najučinkovitiji poslovni alat na svijetu. Putem interneta možete stupiti u kontakt sa svakom osobom gdje god da se ona nalazi. Informacije su najvrijedniji resursi današnjice. Sve informacije su danas dostupne putem određenih tražilica, to može biti google, yahoo, bing ili brojne druge tražilice koje su nam dostupne. Počeci interneta sežu u davnu 1960 godinu, kada je vlada SAD-a naručila izgradnju i distribuciju računalne mreže. Pojavom takve mreže, prvotno su se njome koristile samo vladine institucije. 1990 godine, internet ili računalna mreža je postala obnovljena i dostupna svima.

Razvoj mrežnih tehnologija, spajanje drugih mreža i komercijalizacija interneta postala je poželjna veza i medij kojim se danas koristimo. Svaki aspekt modernog života postao je nezamisliv bez interneta odnosno web stranica koje ga čine informativnim. Danas se velike količine informacija i podataka prenose velikim brzinama preko optičkih mreža na sve kontinente. Internet svake godine sve više i više raste, na njemu se koriste sve veće količine informacija, online znanja, zabave ali i socijalno umrežavanje. Danas je internet postao nezamjenjiv i savršeni medij, putem kojega komuniciramo, učimo, stječemo nova znanja, informiramo se, gledamo filmove, slušamo muziku, igramo igrice, dopisujemo se sa dalekim nam prijateljima…. ovo su samo neke od aktivnosti koje prakticiramo na internetu.

Virus prijetnja je loša strana interneta. Virus je program koji prekida ili oštećuje uobičajeni rad vašeg računala. Sva računala povezana na internet imaju visoku vjerojatnost napada virusa koje trajno može oštetiti vaše računalo. Ali i tome se može stati na kraj, uz pomoć programa tj. antivirusa, zaštititi svoje računalo. Jedna loša kap u moru dobrih i krajnje korisnih stvari. Nezamjenjiv je u svim aspektima života, medij bez kojega nebi mogli zamisliti trgovinu, komunikaciju, učenje i sve što vam padne na pamet. Tko zna što nas još čeka i koje novosti nas očekuju u budućnosti i danima koji nas čekaju što se tiče interneta.