Alati za vrt i okućnicu

Ukoliko ste vlasnik vrta ili okućnice tada se slobodno možete samoprozvati i sakupljačem alata za isti, jer u vrtu nešto konstantno raditi treba. A bez alata ovo bi bio, složit ćete se, Sizifov posao.

Široka ponuda koja vam se na tržištu nudi, osiguravajući vam besprijekornu vrtnu asistenciju doista je raznolika, neovisno o tome imate li ukrasni vrt, povrtnjak ili pak i voćnjak. Polazeći od manjih poslova i zahvata na zelenim površinama vaše okućnice posegnut ćete tako za grabljama za skupljanje lišća i trave, a zatim i onim klasičnim, običnim, u plastičnoj ili izdržljivijoj metalnoj varijanti, a potom i vilama kojima ćete prikupljeno odložiti na za to predviđeno mjesto ili pak prozračiti tlo.

Neophodna će vam biti i motika. Za plijevljenje, okopavanje, mala ili velika, za gotovo svaki doticaj s tlom postoji posebna vrsta ove alatke. Ukoliko imate povrtnjak nastojte si osigurati što veću raznolikost iste kako biste što lakše i jednostavnije, a time i brže vrtlarili. Za nešto opsežnije zahvate biti će vam potrebne i štihače, ali isto tako i krampovi. No ništa vam neće vrijediti nemate li lopatu kojom ćete iskopano prebaciti na drugo mjesto i ponovno zatrpati, primjerice tek posađeno drvce.

Lopata će vam trebati i za čišćenje snijega, pa na vrijeme pribavite istu. A imate li osim voćaka i velik broj raznovrsna grmlja ili živice koje će trebati orezivati, trebat će vam i sva sila raznovrsnih škara, pila pa katkada i sjekira kako biste ih održavali u besprijekornu stanju. A osim redovitog održavanja, čišćenja i pohranjivanja, ono na što još trebate obratiti pažnju kod vrtnog alata je da osigurate čvrste i kvalitetne držalice i ručke istih, a ukoliko su već na alatu unaprijed montirane izaberete ergonomske kojima ćete lako rukovati bez opasnosti da u vrtu napravite više štete no koristi, ali i radi vlastite sigurnosti prevenirajući tako nezgode i ozljede.

Usporedite cijene alata za vrt i okućnicu.